Микола Кричевський

Кричевський Микола Васильович


Дата народження: 24.11.1898
Дата смерті: 11.09.1961
Місто: Париж
Жанри: Живопис, графіка

ПРО МИТЦЯ

Микола Кричевський – український живописець, графік та актор. Народився у Харкові в сім’ї художника Федора Кричевського. Художню основу хлопець почерпнув від батька. Пізніше займався художньою та акторською діяльнстю у театрі М. Садовського, також був художником Руського театру товариства «Просвіта» в Ужгороді. На Закарпатті митець навчався в Йосипа Бокшая.
У двадцятих роках минулого століття переїхав до Праги, де розпочав навчання в Українській студії пластичних мистецтв і Мистецько-промисловій школі. З 1929 року мешкав у Парижі, де займався оформленням театральних вистав («Theatre des Arts», 1939; «Theatre Hebertot», 1942, та ін.). Був учасником Другої світової війни у лавах французької армії, нагороджений орденом Почесного легіону.
Митець стежив за культурним життям в Україні, проводив персональні виставки у Львові, Варшаві, Празі, Парижі. У 1945 році Микола Кричевський проілюстрував франкомовного “Тараса Бульбу” Гоголя. Творив гуашшю, олією, темперою і т. д., але прославився своїми майстерними акварельними урбаністичними пейзажами, серед яких місцини Франції, Італії, Австрії, Швейцарії. У пізній період звертався до теми України. Після війни Микола Кричевський експонував свої роботи в Парижі, Римі, Брюсселі, США і Канаді.
Автор залишив велетенський доробок своїх творів, які знаходяться в музеях Франції, Канади і США, а також у Києві, Каневі і Полтаві. Деякі з них були представлені в Києві посмертно: зокрема, у 1995 і 1998 на спільній виставці на честь 100-річчя Миколи і 125-річчя Федора Кричевських.

 

 

РОБОТИ МИТЦЯ

Slide Зацікавило
мистецтво?
info@homeofarts.com.ua +38 098 999 20 22 пн-нд 12:00 – 21:00 ТОВ «Львівський Дім Мистецтв»
вул. Cтрийська 202, б